Hitro iskanje
Iskane besede

Obdobje

Družba
Podrobno iskanje
 
INI-545/16

LUKA KOPER, d.d., Koper

Podpisana pogodba o dolgoročnem posojilu

Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze in veljavne zakonodaje Luka Koper, d.d. objavlja naslednje sporočilo:

Luka Koper, d. d. je z Banko Koper, d. d. prejšnji mesec podpisala pogodbo o dolgoročnem, 10 letnem posojilu, z enoletnim moratorijem, v višini 28 milijonov evrov. Skladno s strategijo družbe je posojilo namenjeno za zaključek naložbe v izgradnjo treh novih rezervoarjev za potrebe terminala tekočih tovorov in za nakup dodatne opreme za potrebe kontejnerskega terminala. Banka Koper je odobrila posojilo na nezavarovani osnovi, pogodba pa vsebuje finančne zaveze, ki bistveno ne odstopajo od finančnih zavez že sklenjenih posojil. 

Del posojila je namenjen zaključku izgradnje treh rezervoarjev za tekoče tovore na Pomolu II, vsak s kapaciteto 20.000 m3. Vse kapacitete rezervoarjev so bile že vnaprej zakupljene.

Na področju kontejnerjev, ki so za Luko Koper strateški tovor, pa je del posojila namenjen za nabavo nove opreme. Prejšnji teden sta v Koper že prispeli dve novi RMG (mostni) dvigali, ki bosta služili pretovoru kontejnerjev na vagone. Nova dvigala (v načrtu je nabava še tretjega prihodnje leto) so električna, okolju bolj prijazna, premikajo se po tirih, zato so hitrejša in zmogljivejša in bodo omogočala dvig produktivnosti ter povečanje kapacitet na kontejnerskem terminalu. Naročeni sta tudi že dve zmogljivejši obalni dvigali tipa super-post-panamax, ki bosta omogočili pretovor tudi iz največjih kontejnerskih ladij (po zaključenem podaljšanju prvega pomola še za 100 metrov pa bo družba naročila še dve taki dvigali). Med novo opremo za povečanje kapacitete kontejnerskega terminala sodi tudi sedem novih RTG dvigal (mostna dvigala na pnevmatikah), ki so prav tako električna, manj hrupna in okolju bolj prijazna. 

Luka Koper bo samo v kontejnerski terminal v prihodnjih 4 letih vložila več kot 230 milijonov evrov (poleg nove opreme, podaljšanja pomola in dodatnih terminalskih tirov, še dodatne skladiščne površine), kar bo letno kapaciteto pretovora povečalo z današnjih 950.000 na 1,3 milijona TEU (kontejnerskih enot).

Informacija bo od 18.8.2016 dalje objavljena na spletni strani družbe www.luka-kp.si.

Uprava družbe
Datum: 18.08.2016