Hitro iskanje
Iskane besede

Obdobje

Družba
Podrobno iskanje
 
INI-804/18

MERCATOR, d.d., Ljubljana

Mercator uspešno prodal 10 trgovskih centrov v Sloveniji

Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana in veljavne zakonodaje družba Poslovni sistem Mercator, d. d., Ljubljana, objavlja naslednje sporočilo:

 

Mercator in Supernova sta danes podpisala pogodbo o prodaji desetih trgovskih centrov v Sloveniji. Prodajna pogodba, katere vrednost je 116,6 mio EUR, predvideva tudi, da bo Mercator dolgoročno najel dele centrov, v katerih izvaja svojo osnovno dejavnost. Podpisana pogodba je dokaz, da Mercator uspešno nadaljuje projekt monetizacije, ki je namenjen predvsem razdolževanju, in s tem omogoča dolgoročni razvoj Skupine. S prodajo desetih centrov v Sloveniji je zaključena druga faza projekta monetizacija, s katerim bo Mercator nadaljeval tudi v prihodnje.

Mercatorjeva uprava pod vodstvom Tomislava Čizmića je v preteklem letu pripravila novo strategijo, ki cilja na bistveno znižanje Mercatorjeve zadolženosti, s tem pa si zagotovi predpogoje za nov investicijski ciklus, ki je ključen za dolgoročni razvoj največjega trgovca v Sloveniji in regiji. Projekt monetizacije se je začel s prodajo trgovskega centra v Beogradu konec preteklega leta. V začetku letošnjega leta je Mercator razpisal mednarodni natečaj, na katerega je povabil mednarodne investitorje in sklade, katerih osnovna dejavnost je upravljanje z nepremičninami. V projekt je bilo vključenih 17 centrov v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Po prodaji centrov v Sloveniji in zaključeni drugi fazi monetizacije bo Mercator nadaljeval s tretjo fazo, ki bo vključevala prodajo centrov v drugih dveh državah.  V skladu z dolgoročnim poslovnim načrtom bomo tako nadaljevali z zastavljeno strategijo, ki pomeni tudi izpolnjevanje zavez v sporazumu z bankami upnicami.

S pogodbo bo Supernova prevzela trgovske centre Ajdovščina, Celje, Jesenice, Koper I, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ljubljana Šiška, Postojna, Novo mesto in Slovenj Gradec. S pogodbo si je Mercator zagotovil najemno pogodbo za dobo 15 let z možnostjo podaljšanja najemne pogodbe za nadaljnjih 15 let pod enakimi pogoji. V pogajanjih je Mercator zasledoval dva ključna kriterija – višino prodajne cene in višino najemnine. Novi lastnik trgovskih centrov se je s pogodbo tudi zavezal, da bo vlagal v obnovo centrov.

»Današnji podpis pogodbe predstavlja konkreten temelj za uspešno doseganje ključnih ciljev, ki so pred Skupino Mercator. S podpisom pogodbe smo pravzaprav postavili dobre temelje tudi za nov investicijski ciklus predvsem nov distribucijsko-logistični center v Ljubljani, ki ga Mercator potrebuje zaradi zniževanja stroškov logistike in tudi za poenostavljanje in hitrejše posodabljanje delovnih procesov. Bistveno znižanje stroškov pa seveda pomeni najboljšo podlago za nagrajevanje truda in znanja, ki ga vsi v Mercatorju vlagamo v  uspešno prihodnost Mercatorja«, je poudaril Tomislav Čizmić, predsednik uprave Skupine Mercator.

Frank Albert, lastnik Skupine Supernova, je o pomenu dogovora poudaril: »Sporazum temelji na pošteni vrednosti in prispeva k dolgoročnemu sodelovanju. Dogovor bo zagotovil vodilno mesto na slovenskem trgu tako Supernovi kot Mercatorju, saj Supernova širi svoj portfelj priznanih nakupovalnih središč v slovenskih večjih mestih, medtem ko se Mercator osredotoča na svojo osnovno dejavnost trgovca z izdelki dnevne rabe. Veselimo se nadaljnjega partnerskega sodelovanja.«

Supernovo s sedežem v avstrijskem Gradcu je ustanovil Frank Philip Albert l. 1994, njene izpostave pa so na Dunaju, v Ljubljani, Zagrebu, Bratislavi in Beogradu. Supernova je osredotočena na razvoj nepremičnin in nepremičninskih investicij, vrednost njenega trenutnega portfelja pa presega milijardo evrov.

Po izvedeni prodaji dela nepremičnin bo Mercator v Sloveniji še vedno 81% lastnik nepremičnin za izvajanje osnovne dejavnosti.

 

Obvestilo bo od 12. 10. 2018 in za obdobje najmanj 5 let objavljeno tudi na spletnih straneh družbe www.mercatorgroup.si.

 

Poslovni sistem Mercator, d.d.
Uprava
Datum: 12.10.2018