Hitro iskanje
Iskane besede

Obdobje

Družba
Podrobno iskanje
 
INI-482/12

GORENJE, d.d., Velenje

Gorenje s srbsko vlado sklenilo pogodbo o širitvi investicije v Valjevu

Srbska vlada podpira nova delovna mesta z 10.000 evri na zaposlenega

Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze d.d. in Zakona o trgu finančnih instrumentov družba Gorenje, d.d., Velenje objavlja naslednje sporočilo:

Velenje, Valjevo / Srbija, 26.4.2012 – Gorenje je danes s srbsko vlado sklenilo pogodbo o širitvi proizvodnih kapacitet hladilno-zamrzovalnih aparatov v Valjevu. Srbija bo Gorenju za razširitev obstoječe tovarne v Valjevu in otvoritev 400 novih delovnih mest do konca leta 2015 zagotovila nepovratna sredstva v višini 10.000 evrov na zaposlenega ter prevzela obveznosti za ureditev infrastrukture, valjevska občina pa bo Gorenje oprostila plačila vseh prispevkov, ki pripadajo lokalni skupnosti. Vrednost investicije znaša približno 20 milijonov evrov. Razširitev proizvodnih zmogljivosti v Valjevu je del aktivnosti za optimizacijo proizvodnih lokacij, s katerimi Gorenje želi doseči cilje, zastavljene v strateškem načrtu 2012-2015. Odločitev Gorenja o širitvi proizvodnje v Valjevu pa ne bo vplivala na zaposlenost v Gorenjevih tovarnah v Sloveniji, kar je uprava potrdila s sklenitvijo sporazuma z reprezentativnima sindikatoma o ohranitvi delovnih mest v Sloveniji tekom izvajanja optimizacije proizvodnih lokacij v obdobju 2012-2015.

Sporazum s sindikatoma je bil sklenjen 19. aprila 2012 in z njim se je Gorenje zavezalo, da bo tudi v prihodnje zagotavljalo nove programe in izdelke z višjo dodano vrednostjo v slovenskem delu proizvodnje ter s tem skrbelo za ohranitev delovnih mest v Sloveniji.

Gorenje proizvaja hladilno-zamrzovalne aparate v nižjih cenovnih razredih v Valjevu od leta 2006, 85 % proizvodnje pa je namenjeno izvozu. V tovarni je danes zaposlenih približno 450 oseb. V skladu z danes sklenjeno pogodbo se je Gorenje obvezalo, da bo izgradnjo novih proizvodnih kapacitet zaključilo najkasneje v 16 mesecih.

Branko Apat, član uprave Gorenja, odgovoren za operacije s področja velikih gospodinjskih aparatov ter operacije in prodajo ogrevalnih sistemov, je ob današnjem podpisu dejal: »Mreža tovarn v različnih državah nam omogoča proizvodnjo aparatov v vseh cenovnih razredih in s tem tudi našo konkurenčno prisotnost v vseh segmentih ponudbe gospodinjskih aparatov. Tako tudi v tem strateškem obdobju nadaljujemo z optimizacijo vseh naših proizvodnih lokacij, s čimer izboljšujemo našo konkurenčnost v panogi in povečujemo dobičkonosnost poslovanja.«

Z danes sklenjeno pogodbo je Srbija prevzela tudi obveznost sofinanciranja zaposlitve dodatnih 100 oseb v Stari Pazovi in ureditve tamkajšnje infrastrukture.

Informacije, ki jih vsebuje objava, bodo na voljo na uradni spletni strani družbe Gorenje, d.d., Velenje, www.gorenje.com, najmanj 5 let od datuma objave.

Uprava Gorenja, d.d.
Datum: 26.04.2012