Hitro iskanje
Iskane besede

Obdobje

Družba
Podrobno iskanje
 
PAL-223/16

Ljubljanska borza, d. d., Ljubljana

Izredna revizija sestave ter računskih parametrov indeksa SBI TOP ter izredna revizija izpolnjevanja kriterijev likvidnosti

Na podlagi sprememb Navodil za indeks, kriterije likvidnosti, tečajnico in druge statistike (v nadaljevanju: Navodila), ki bodo začele veljati dne 12. 11. 2016, je borza sprejela odločitev, da se v skladu s spremembami Navodil, izredno ponovno izvedeta revizija sestave in računskih parametrov indeksa SBI TOP ter revizija izpolnjevanja kriterijev likvidnosti.

Nova Navodila namreč predvidevajo naslednje spremembe:

  • V zvezi z indeksom SBITOP:
    • Spremenjeno metodologijo indeksa, ki bo po novem dopuščala, da se v sestavo indeksa lahko vključijo tudi delnice iz avkcijskega trgovanja, pri čemer morajo vse delnice v sestavi, poleg že sedaj veljavnih pogojev, izpolnjevati tudi predpogoj doseganja najmanj 50-odstotnega deleža trgovalnih dni z realiziranim prometom (brez svežnjev).
    • V sestavo bo po novem možno uvrstiti od 5 do 15 delnic (sedaj: od 5 do 10 delnic).
  • V zvezi z revizijo kriterijev likvidnosti:
    • Vrednost kriterija povprečnega dnevnega vrednostnega obsega sklenjenih poslov z vrednostnim papirjem se bo znižala na vrednost 1.000 EUR (sedaj: 1.500 EUR).
    • Vsi dolžniški vrednostni papirji bodo po novem uvrščeni v neprekinjeno trgovanje (sedaj: v avkcijsko trgovanje).

Izredna revizija sestave ter računskih parametrov indeksa SBI TOP ter izredna revizija izpolnjevanja kriterijev likvidnosti bosta izvedeni na podlagi trgovalnih podatkov iz obdobja od 1. 11. 2015 do 31. 10. 2016 na način, ki je bolje prilagojen spremenjenemu nivoju likvidnosti vrednostnih papirjev na borzi. Obe reviziji bosta pričeli veljati s 1. 12. 2016.

O rezultatih izrednih revizij vas bomo obvestili ob njihovi izvedbi, na utečen način.

Ljubljanska borza, d. d., Ljubljana
Datum: 03.11.2016