Hitro iskanje
Iskane besede

Obdobje

Družba
Podrobno iskanje
 
PAL-103/21

Ljubljanska borza, d. d., Ljubljana

Uvrstitev ETF skladov na Ljubljansko borzo

V četrtek, 8. aprila 2021, je Ljubljanska borza preko spletne platforme GoToWebinar organizirala dogodek: ''Uvrstitev ETF-ov na Ljubljansko borzo''. Dogodek je v zadnjem času eden izmed pomembnejših za slovenski kapitalski trg, saj je pospremil uvrstitev novega finančnega instrumenta na borzo, ki je za vlagatelje zelo zanimiv produkt.

Na dogodku, ki ga je moderirala ga. Karmen Pogorevc, vodja za razvoj in prodajo na Ljubljanski borzi, so sodelovali:

  • g. Aleš Ipavec, predsednik uprave Ljubljanske borze,
  • g. Nikolay Vassilev, CFA, Managing Partner, Expat Capital,
  • g. Myhajlo Todurov, Glavni urednik, Osebni finančni svetovalec, VZAJEMCI SKUPINA d.o.o.

Na Ljubljansko borzo se je uvrstilo 5 ETF skladov podjetja Expat Capital.

Expat Capital je bolgarsko podjetje, ki se ukvarja z upravljanjem premoženja. Expat Capital ponuja prilagojene strategije dolgoročnega finančnega načrtovanja, ki so edinstvene za Bolgarijo in regijo. Ekipa strokovnjakov iz 10 držav upravlja s stotinami posameznih naložbenih portfeljev, tremi vzajemnimi skladi z globalno usmeritvijo, družino ETF-ov, ki spremljajo uspešnost delniških indeksov iz regije CEE; sklad, ki vlaga v svetovna umetniška dela, in ETF, ki sledi ceni zlata.

G. Nikolay Vassilev, CFA, Managing partner, je ob tej priložnosti povedal: »Celotna ekipa podjetja Expat Capital je vesela, da se je na Ljubljanski borzi pričelo trgovanje s petimi od 11 ETF-ov. Za nas je to že četrta borza - za Sofijo, Frankfurtom in Londonom. Med vsemi ’’lokalnimi’’ borzami v državah, kjer imamo ETF-e, smo se odločili začeti pri Ljubljanski borzi zaradi naslednjih razlogov:

  • Zelo prijazna in profesionalna ekipa na Ljubljanski borzi,
  • Pozitiven odnos s KDD,
  • Dobri odnosi z InterCapitalom, ki je tudi vzdrževalec likvidnosti, FIMO, Iliriko,
  • Dobri odnosi s finančno in poslovno skupnostjo v Sloveniji,
  • Slovenski ETF je postal naš največji ETF glede na neto vrednost sredstev.

Odločili smo se uvrstiti ETF-e Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Bolgarije, saj so to države, s katerimi ima Slovenija vzpostavljene močne vezi. Naši ETF-i so zelo priročni finančni instrumenti, ki omogočajo izpostavljenost do teh držav preko pasivnih indeksov. Primerni so tako za institucionalne kot tudi male vlagatelje.«

G. Aleš Ipavec, predsednik uprave Ljubljanske borze, je dodal: »Uvrstitev ETF-ov na Ljubljansko borzo je za slovenski kapitalski trg pomemben dogodek, namreč kar nekaj let smo si prizadevali, da bi ponovno na Ljubljansko borzo pripeljali kotirajoče sklade in danes jih lahko s ponosom predstavimo. Počaščeni smo, da je družba Expat Capital po dveh etabliranih trgih – Frankfurt in London, za naslednjo destinacijo izbrala Ljubljano. To je dodatna potrditev, da je Ljubljanska borza v mednarodnem finančnem okolju prepoznana kot kredibilna institucija z urejenim pravnim redom, uveljavljenih trgovalnim sistemom in evrom kot valuto. ETF skladi so v svetu zelo popularni, zato verjamem, da bodo pomembno prispevali tudi k razvoju domačega kapitalskega trga, pri čemer imamo v mislih predvsem male vlagatelje, katerim so borzni skladi primarno tudi namenjeni.«

Dogodek je bil z vidika prijavljenih izjemno uspešen, saj smo zabeležili skupno preko 160 registriranih udeležencev.

Posnetek celotnega dogodka si lahko ogledate na našem Youtube kanalu.

Ljubljanska borza, d. d., Ljubljana
Datum: 08.04.2021