Hitro iskanje
Iskane besede

Obdobje

Družba
Podrobno iskanje
 
CA-3/16

GORENJE, d.d., Velenje

V Velenju zagnali proizvodnjo pomivalnih strojev blagovne znamke Gorenje

Gorenje z novo proizvodno linijo dopolnjuje ponudbo aparatov za dom
Do leta 2020 bodo v Velenju izdelovali 300.000 pomivalnih strojev letno

Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze d.d., Zakona o trgu finančnih instrumentov ter v skladu z določili Kodeksa upravljanja delniških družb Ljubljanske borze in Varšavske borze družba Gorenje, d.d., Velenje objavlja naslednje sporočilo:

Velenje, 12. maj 2016 -  V Gorenju so danes začeli izdelovati prve pomivalne stroje pod blagovno znamko Gorenje in tako pomembno dopolnili svojo ponudbo velikih gospodinjskih aparatov. Inovativni pomivalni stroji SmartFlex so plod večletnega razvoja, v Gorenju pa so v projekt, ki vključuje novo avtomatizirano proizvodno linijo, vložili osem milijonov evrov.

Gorenjeva družina velikih gospodinjskih aparatov je bogatejša za novega člana – pomivalne stroje znamke Gorenje. Doslej jih je slovenski proizvajalec gospodinjskih aparatov izdeloval le pod njihovo premijsko blagovno znamko Asko, za katero so pred dvema letoma proizvodnjo preselili s Švedske v Slovenijo, od konca maja pa bodo iz tovarne v Velenju prihajali tudi pomivalni stroji znamke Gorenje.

Najprej jih bodo začeli izdelovati za slovensko tržišče, v drugi polovici leta pa še za tuje trge. Do konca leta nameravajo tako izdelati okrog 40.000 aparatov ali približno 7000 na mesec, nato pa proizvodnjo prihodnje leto podvojiti in še naprej povečevati, tako da bodo leta 2020 v Velenju izdelovali že po 300.000 pomivalnih aparatov na leto, polovico od tega pod blagovno znamko Gorenje.

Na novi, povsem avtomatizirani proizvodni liniji za izdelavo kadi (pločevinaste notranjosti) pomivalnih strojev bodo lahko izdelali kad v 33 sekundah, v eni izmeni pa jih bodo lahko izdelali 700. Ob polnem obsegu proizvodnje bo na novi liniji delalo med 50 in 60 zaposlenih. Z zagonom proizvodnje pomivalnih strojev v Velenju uresničujejo strategijo razvoja izdelkov z visoko dodano vrednostjo in njihove proizvodnje v Sloveniji. 

Razvoj inovativnih izdelkov eden od temeljev strategije globalne rasti

Pomivalni stroji Gorenje SmartFlex, ki jih odlikuje prilagodljivost življenjskemu slogu uporabnika, ob naprednih tehničnih zmogljivostih, inovativnih rešitvah in energijski učinkovitosti pa tudi izjemna preprostost uporabe, so rezultat dela Gorenjevih lastnih razvojnih timov. Razvoj je potekal dve leti in pol na Švedskem, v enem od Gorenjevih razvojno kompetenčnih centrov. V Skupini Gorenje so tovrstne centre vzpostavili za raziskave in razvoj vseh kategorij izdelkov in sicer na Nizozemskem, Švedskem, Češkem in v Sloveniji, v njih pa delajo multikulturni timi sodelavcev, ki sodelujejo tudi z mednarodnimi razvojnimi in izobraževalnimi institucijami.

Skupina Gorenje letno za razvoj sicer nameni 2,7 odstotka svojih prihodkov, vlaganja v raziskave in razvoj novih izdelkov pa nameravajo v skladu s Strateškim razvojnim načrtom 2016-2020 še povečevati. Razvoj premijskih in inovativnih izdelkov je namreč eden od temeljev Gorenjeve strategije globalne rasti, ki predvideva podvojitev prodaje v najvišjih cenovnih segmentih, premijski segment pa bo do 2020 znašal 30 odstotkov prodaje. V letu 2015 je Skupina Gorenje ustvarila 1,225 milijarde evrov prihodkov.

Informacije, ki jih vsebuje objava, bodo na voljo na uradni spletni strani družbe Gorenje, d.d., Velenje, www.gorenjegroup.com, najmanj 5 let od datuma objave.

Uprava družbe Gorenje, d.d.
Datum: 12.05.2016