Hitro iskanje
Iskane besede

Obdobje

Družba
Podrobno iskanje
 
INI-1255/17

GORENJE, d.d., Velenje

Gorenjevo sponzorstvo Torpeda je bilo transparentno in učinkovito

Odgovor Gorenja na očitke iz anonimnega pisma medijem

Na podlagi določil Kodeksa Varšavske borze (Warsaw Stock Exchange), Pravil Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana in veljavne zakonodaje družba Gorenje, d.d., Velenje objavlja naslednje sporočilo:

Na upravo in nadzorni svet Gorenja ter uredništva slovenskih medijev je bilo danes naslovljeno anonimno e-sporočilo, ki obtožuje Skupino Gorenje nezakonitih in škodljivih poslov: fiktivnih pogodb, pranja denarja in zavajanja nadzornega sveta. Škodljive obtožbe, ki se nanašajo na Gorenjevo sponzorstvo ruskega nogometnega kluba Torpedo v sezoni 2014/2015, so v celoti neresnične in ustvarjajo zavajajoč vtis o netransparentnem in vprašljivem poslovanju Skupine Gorenje, kar škodi ugledu družbe in uprave, hkrati pa po nepotrebnem vnaša nemir med naše deležnike. V duhu transparentnega komuniciranja smo se odločili zainteresirani javnosti posel pojasniti v objavi na Seonetu in s tem odločno zavrniti lažniva dejstva, ki jih navaja avtor anonimke, kot tudi verodostojnost priloženih dokumentov.

Gorenje ima dolgoletno tradicijo podpiranja športnih dejavnosti; na eni strani to izvaja v okviru svoje družbene odgovornosti, na drugi pa skozi sponzorstvo podpira ključne cilje Strateškega načrta 2016-2020, kot so večanje razpoznavnosti in ugleda blagovne znake na izbranih trgih.

Kot je znano, je nogomet šport številka ena v Ruski federaciji. Gorenje je začelo vlagati v sponzorstvo nogometnih klubov v Rusiji s ciljem povečanja prepoznavnosti blagovne znamke Gorenje na prostoru Rusije in ostalih držav bivše Sovjetske zveze, saj gre za zelo pomembne trge Skupine Gorenje. Sponzorstva ruskega nogometa so izjemno učinkovita. Leta 2012 je blagovna znamka Gorenje bila šele na 33. mestu po prepoznavnosti BZ gospodinjskih aparatov v Rusiji (Vir: TNS Media Intelligence Index 2012). Slabih 35% vprašanih je poznalo BZ Gorenje (Aided Brand Awareness). Prek sponzorstev smo povečali prepoznavnost BZ Gorenje in jo dokončno postavili na percepcijski zemljevid večine ruskih potrošnikov. V drugi polovici leta 2015 je bila prepoznavnost namreč že 45,1% (Vir: TNS Media Research). Po raziskavi Valicona iz 2015 je celo 73% vseh vprašanih poznalo BZ Gorenje (Aided Brand Awareness).

Oktobra 2014 je Gorenje začelo sponzorirati nogometni klub Torpedo Moskva, ki se je takrat vrnil v prvo ligo. Partnerstvo je trajalo eno sezono, do konca pomladi 2015. Pred tem je Gorenje sponzoriralo NK Anzhi Makhatchkala in po tem NK Spartak. Sponzorstvo Torpeda v sezoni 2014/2015 je potekalo na osnovi pogodbe (Promotional Agreement), katere vrednost je znašala 1.541.000 evrov. Pogodba je bila sklenjena z zastopnikom kluba za marketinške storitve Emmani, s katerim je Gorenje 25. 9. 2014  sklenilo Promotional Agreement. 30. 9. 2014 je bila ta pogodba na predlog partnerja Emmani razveljavljena in podpisana tripartitna pogodba Assignement Agreement med družbami Gorenje, Emmani in Algoritm, ki je s cesijo uredila plačilo. Gorenje v tej zadevi ni imelo posrednika.

Ne držijo navedbe v anonimnem pismu, da so bili stroški knjiženi različno od vsebine pogodbe. Strošek je bil v naših evidencah knjižen kot strošek sponzorstva in ne kot nabava računalniške opreme. Nakazila so bila opravljena prek slovenske banke, transparentno in v skladu s pogodbami na račune in podjetjem, kot je zahteval poslovni partner. Vsi originalni dokumentu so shranjeni in sledljivi v našem arhivu. Tudi račun z oznako »uničeno« v naši dokumentaciji dokazuje, da partnerju nič ne dolgujemo, cesija pa je zagotovila, da so sredstva prišla na pravi naslov, kot plačilo po veljavni pogodbi.

Gorenje in Torpedo sta partnerstvo široko komunicirala na področju Ruske federacije. Vse medsebojne obveznosti, ki so v pogodbi natančno opredeljene, so bile v celoti izvedene, o čemer imamo v Gorenju tudi obsežen arhiv, izvedbo pa je mogoče preveriti tudi na Russia Premier League TV (Naš futbol TV), ki prenaša vse nogometne tekme prve nogometne lige.

Sponzorstvo, ki datira v leto 2014, revizijski komisiji ni bilo predstavljeno, saj je potekalo v okviru marketinških promocijskih aktivnosti na ruskem trgu. Do vključno leta 2014 so se tovrstne sponzorske aktivnosti beležile kot del marketinških stroškov blagovne znamke Gorenje. Maja 2015 smo v Skupini Gorenje organizirali oddelek Korporativnega marketinga, ki je združeval tako področje sponzorstev kot tržnega komuniciranja. Od takrat dalje so sponzorstva obravnavana centralno.

Da revizijska komisija ni bila seznanjena s sponzorstvom Torpeda iz leta 2014, je vzrok zgolj v organizacijski spremembi, ki se je zgodila v letu 2015, saj strokovne službe na področju sponzorstev, ki so pripravile poročilo za 24. sejo revizijske komisije, s podatki o pogodbah izpred 2015 niso razpolagale.

Informacije, ki jih vsebuje objava, bodo na voljo na uradni spletni strani družbe Gorenje, d. d., Velenje, www.gorenjegroup.com, najmanj 5 let od datuma objave.

Uprava družbe Gorenje, d. d.
Datum: 20.12.2017