Hitro iskanje
Iskane besede

Obdobje

Družba
Podrobno iskanje
 
INI-737/11

LUKA KOPER, d.d., Koper

Sprejet državni prostorski načrt za koprsko pristanišče

Vlada RS je na včerajšnji seji (16.6.2011) potrdila Državni prostorski načrt za celovito prostorsko ureditev pristanišča za mednarodni promet v Kopru. DPN je temeljni prostorski dokument, ki bo omogočil dolgoročni razvoj koprskega pristanišča in okrepil njegovo konkurenčnost.

Sprejetje DPN prihaja ravno v trenutku, ko se v Evropi na novo riše transportne poti, ki bodo zaznamovale strateške točke za vstop in izstop blaga, ki potuje po morju. Pristanišča severnega Jadrana imajo zaradi svoje geografske lege izjemno priložnost postati najkrajša, najcenejša in okoljsko najbolj prijazna vez med Srednjim in Daljnim vzhodom ter osrednjo Evropo. Vendar te priložnosti ne bodo mogla izkoristiti brez povečanja svojih infrastrukturnih kapacitet. Državni prostorski načrt za koprsko pristanišče bo omogočil prav to. Je namreč temelj, na katerem v Luki Koper zastavljamo svoj bodoči razvoj. DPN namreč omogoča povečanje obsega pristanišča s sedanjih 280 na 404 ha ter ob izkoristku celotnega potenciala omogoča podvojitev ladijskega pretovora.

Državni prostorski načrt vključuje dolgoročne načrte, ki jih bomo uresničevali postopoma. V Luki Koper bomo pri izvedbi infrastrukturnih naložb dajali prednost projektom z najvišjim donosom na investirana sredstva ter projektom, ki so prijazni okolju. Po drugi strani pa se zavedamo, da je izvedba določenih naložb, ki jih omogoča DPN smiselna le ob izgradnji sodobne in zmogljive železniške povezave z zalednimi trgi.

Informacija bo od 17.6.2011 dalje objavljena na spletni strani družbe www.luka-kp.si.
Uprava družbe
Datum: 17.06.2011