Hitro iskanje
Iskane besede

Obdobje

Družba
Podrobno iskanje
 
INI-96/14

LUKA KOPER, d.d., Koper

Obvestilo o stanju železniških povezav s koprskim pristaniščem

Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana in veljavne zakonodaje družba Luka Koper d. d., objavlja naslednje sporočilo:

Zainteresirano javnost seznanjamo s pregledom stanja in kriznimi ukrepi v Luki Koper do današnjega dne, kot posledica naravne nesreče, ki je prizadela velik del države.

Kot je znano, je bilo pristanišče odrezano od sveta na železniški strani vse od četrtka zvečer. Od petka do srede tako nismo naložili oz razložili 4.100 vagonov, ali približno 175.000 ton tovora. Glede na stanje na terenu, ki se sicer dnevno spreminja, in po informacijah s strani Slovenskih železnic pričakujemo, da bomo konec tedna spravili v tek vse ustavljene vlakovne kompozicije.

V Luki Koper smo že v ponedeljek vzpostavili krizno skupino, ki deluje 24 ur na dan in je v neprestanih stikih s ključnimi strankami in Slovenskimi železnicami pri usklajevanju prioritet. Vzpostavili smo tudi krizno obveščanje vseh naših strank, ki jih dnevno servisiramo s ključnimi informacijami. V torek, 4.2.2014, sta se na posvetu v Kopru srečala tudi generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki sta tudi dnevno v stiku in usklajujeta operativne izzive. Po besedah predstavnikov SŽ je najbolj kritičen odsek Borovnica – Pivka, kjer so zaradi žleda poškodovani električni napajalni vodi. Vleka bo na najbolj poškodovanem odseku potekala le z dizelskimi lokomotivami, saj bodo za sanacijo električnega napajalnega sistema potrebovali več mesecev.

Kljub temu so Slovenske železnice minulo noč uspele vzpostaviti povezavo do Luke Koper preko goriške proge, po kateri lahko sicer pripeljejo le štiri do pet vlakov dnevno. Po zagotovilih SŽ naj bi najkasneje do jutri ponovno vzpostavili tudi progo Koper – Ljubljana, na kateri bodo prav tako vozili z dizelskimi lokomotivami.

Luka Koper za enkrat ni utrpela poslovne škode kot posledica naravne nesreče, saj do zdaj ni bilo nobene preusmeritve tovora na druga pristanišča. Z zgoraj naštetimi ukrepi ter prioritetami, ki so usklajene z našimi poslovnimi strankami bomo zagotovili dostavo blaga in s tem potrebe proizvodnih obratov na naših ključnih trgih.

Informacija bo od 6.2.2014 dalje objavljena na spletni strani www.luka-kp.si

Uprava družbe
Datum: 06.02.2014