Feast search
Keywords

Period

Issuer
Advanced search
 
PAL-366/20

Ljubljanska borza, d. d., Ljubljana

Vrata v Finančni svet

Ljubljanska borza, d. d., Ljubljana vsako leto v okviru Svetovnega tedna denarja (Global Money Week) organizira dneve odprtih vrat z namenom spodbujanja finančnega opismenjevanja mladih. Zaradi letošnjih razmer, povezanih s covid-19 letos dogodka, nismo mogli fizično izvesti, vendar smo ga skupaj z Zavodom Republike Slovenije za Šolstvo pripravili v virtualni obliki in je potekal preko platforme Microsoft Teams. Dogodek je bil izjemno uspešen, saj se ga je udeležilo krepko preko 300 dijakov, učiteljev in profesorjev ter ostalih zainteresiranih posameznikov.

Dogodek se je pričel z uvodnim nagovorom predstavnice Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Irene Simčič, ki je poudarila pomen različnih vrst pismenosti in sporočila, da je v današnji družbi finančna pismenost izrednega pomena.

Na dogodku so se zvrstila predavanja strokovnjakov z različnih področij, ki so na zanimiv in poučen način predstavili izbrano tematiko:

  • Andraž Aš z Ljubljanske borze je predstavil delovanje borze in igro: Borza Slovenije, ki jo je ustvarila Ljubljanska borza skupaj z sponzorji ter ustvarila odličen produkt, ki uporabnikom na zabaven način predstavi delovanje borze.
  • Alina Meško z Zveze Potrošnikov Slovenije, ki je nastopila z naslovom »Naj varčujem ali se zadolžujem?« in predstavila pomen obeh izrazov ter poudarila, da je do denarja potrebno razviti odnos in poiskati ravnovesje.
  • Miha Čeh z Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov je predstavil priložnosti in pasti varčevanja. Poudarja, da z varčevanjem na banki dejansko izgubljamo vrednost naših sredstev. Svetuje, da varujemo prihranke pred inflacijo in nizkimi obrestnimi merami. Pomembno je, da razmišljamo široko in preučimo različne možnosti varčevanja.
  • Stanislava Zadravec Caprirolo z Združenja bank Slovenije je predstavila temo: Osebne finance za mlade in predstavila razvoj in zgodovino bančništva v Sloveniji. Poudarila je tudi, da moramo pri bančnem poslovanju razmisliti, kaj nam bo poslovanje olajšalo in, da se moramo zavedati varnosti pri poslovanju.
  • Urška Drenovec z Slovenskega Zavarovalnega združenja je predstavila temo vezano na zavarovanje in pojasnila, kaj je zavarovanje, predstavila vrste zavarovanj in razložila na kakšen način deluje zavarovanje. V današnjem času lahko zavarujemo karkoli, zavarovalniški svet pa se pogosto srečuje tudi z raznoraznimi poskusi goljufij.
  • Na koncu pa je sledila še predstavitev Sabine Pucelj z Nove Ljubljanske banke, ki je sporočila, kako je potrebno otroke uvesti v svet financ. Poudarila je pomen žepnine, saj se z njo otroci naučijo odgovorno ravnati z denarjem.

Udeleženci so bili pozvani tudi k reševanju kviza in si s tem omogočili pridobitev Igre Borza Slovenija, kot nagrado za sodelovanje na dogodku in kvizu. Več o dogodku in programu najdete na naslednji povezavi.

Ljubljanska borza, d. d., Ljubljana
Datum: 26.11.2020