Feast search
Keywords

Period

Issuer
Advanced search
 
PSI-1851/06

LUKA KOPER, d.d., Koper

Podpisan sporazum s Port Klangom

Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze d.d. in ZTVP-1 (Ur.l.RS, št. 51/06, UPB 2) družba LUKA KOPER, d.d., Koper objavlja naslednje sporočilo:

Predstavniki Luke Koper so se pravkar vrnili s službenega potovanja v Aziji. V Kuala-Lumpurju je namestnik predsednika Uprave Luke Koper mag. Aldo Babič v ponedeljek, 6. novembra 2006 podpisal sporazum (t.i. sister port agreement) z največjim malezijskim pristaniščem Port Klang, ki zaseda na svetovni rang lestvici zavidljivo 13. mesto največjih svetovnih pristanišč.
Glavni cilj sodelovanja med pristaniščema je povečanje prepoznavnosti obeh pristanišč kot vstopne točke -»gateway« za tržišča, ki jih pokrivata.
Tako je Port Klang logistični center za celotno območje jugovzhodne Azije, ki vključuje 500 mio prebivalcev. Njihov kontejnerski promet se uvršča na visoko 8. mesto med azijskimi pristanišči. Letni promet znaša 5,5 mio TEU, predvidevajo pa nove kapacitete, ki bodo zadostovale za letni promet v višini 9,0 mio TEU.

Obstajajo vsi pogoji, da se s podpisom tega sporazuma promet med obema pristaniščema bistveno poveča. Kot je povedal malezijski minister za transport, g. Datuk Seri Chan Kong Choi, ki je prisostvoval podpisu sporazuma, Luka Koper predstavlja idealno vstopno točko za 400 mio trg (Centralna in Vzhodna Evropa).
Vsled direktne ladijske povezave med Port Klangom in Luko Koper, z izjemno ugodnim tranzitnim časom (17 dni) in konkurenčnimi vozninami, minister Chan pričakuje, da se bo promet med pristanišči strmo povečal in bo do leta 2010 dosegel 100.000 zabojnikov letno, predvsem na račun sosednjih trgov Avstrije, Madžarske, Slovaške in Češke, itd.
Sporazum predvideva tudi tesno sodelovanje Luke Koper in Port Klanga na nekaterih drugih področjih kot npr:
-izobraževanja
-izmenjava informaciji glede tehničnih / varnostnih rešitev v pristaniški dejavnosti
-izmenjava podatkov glede prometa obeh pristanišč itd.

Prva konkretna oblika dogovorjenega sodelovanja bo udeležba Luke Koper na Azijskem logističnem forumu, ki ga organizira Port Klang, ki predseduje združenju svetovnih pristanišč (IAPH) in na katerem se bodo srečali predstavniki logističnih podjetji s celotnega območja Jugovzhodne Azije. Za mesec maj 2007 pa je že dogovorjen obisk močne malezijske delegacije v Kopru.

Sporočilo je od 14.11. 2006 objavljeno tudi na spletni strani družbe www.luka-kp.si.

 

 
Uprava družbe

 

Datum: 14. 11. 2006